Samim Saner, gıda güvenliği ve kalite alanlarında 25 seneyi aşan sektörel ve akademik deneyimiyle şu an Mérieux NutriSciences laboratuarlar grubunun Global Bilimsel Direktörlüğü görevini yürütmekte olup; başta metabolomiks temelli hedeflenmemiş tarama, gıda hileleri, NIAS, yeni ortaya çıkan bulaşanlar, ve nanoteknoloji gibi çeşitli uluslararası bilimsel araştırma projelerinin yönetiminden sorumludur. İ.T.Ü, Viyana Teknik Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitelerinde Kimya Mühendisliği, Kimya ve Çevre Bilimleri konularında lisans, yüksek lisans, ve doktora eğitimlerinin ardından Royal Institute of Public Health’den Gıda Hijyeni diploması aldı. Profesyonel iş hayatının yanısıra, Saner; Gıda Güvenliği Derneğinin yönetim kurulu başkanıdır ve Boğaziçi Üniversitesi Kimya bölümünde yarı zamanlı öğretim üyesi olarak ders vermektedir. Saner, EHEDG-European Hygienic Design Group, IAFP-International Association for Food Protection gibi uluslararası organizasyonların Türkiye bölge yöneticisidir ve ILSI Avrupa (International Life Science Institute) ve AOAC Avrupa çalışma komitelerinde aktif görev almaktadır. Saner’in çeşitli bilimsel ve teknik dergilerde yayınlanmış bir çok sayıda makalesi ile çeşitli kongre ve seminerlerde sunulmuş olan tebliğleri bulunmaktadır. Saner; Journal of Food Analytical Methods, British Food Journal ve Meditarrenean Journal of Nutrition and Metabolism bilimsel dergilerinin yayın kurulu üyesidir.
Sunum Başlığı: Önemli bir yeni yasal düzenleme: Gıda ambalajlarında IAS ve NIAS?
Gıda ile temas eden madde ve malzemelere ilişkin yönetmeliklere 1-2 göre ambalaj malzemesini oluşturan maddelerin temas halinde olduğu gıdaya migrasyonu sonucunda gıdanın güvenliği ve kalitesinin çeşitli test ve analizlerle izlenmesi ve sonuçların mevzuata uygun olması gerekmektedir. Bu kapsamda gıdaya migrasyon eden maddeleri ikiye ayırmak mümkündür:
• IAS (Intentionally Added Substances) veya BEM (Bilerek Eklenmiş Maddeler): Bu maddeler stabilizatörler, plastifiye ediciler, kaydırıcılar, antioksidanlar gibi fonksiyonel özellikleri nedeniyle ambalaj malzemesinin üretimi sırasında kullanılan katkılar ve/veya yapıştırıcılar, mürekkep ve boyalar ve/veya reaksiyona girmemiş monomer ve katalizatör kalıntılarını içerir. Bu maddeler bilerek eklenir.
• NIAS (Non Intentionally Added Substances) veya BMEM(Bilmeden Eklenmiş Maddeler) ise polimerlerin veya katkıların bozunması ve/veya hammaddelerden gelen safsızlıkların ve/veya polimerizasyon sırasında oluşabilecek olan istenmeyen yan reaksiyon ürünleri ile diğer bulaşanları içerebilir. Bu maddeler bilerek eklenmez, istem dışı olarak ortaya çıkarlar, ve üreticiler de genelde bu maddelerin farkında değillerdir. Yeni mevzuat yaklaşımı bu tip istemdışı oluşan veya bulaşan maddeleri de mevzuata dahil etmiştir.
Bu sunumda hem bu yeni mevzuat hükümlerine değinilecek, hem de Mérieux NutriSciences’ın bu maddelerin belirlenmesine yönelik “Hedeflenmiş” GC, LC analizleri ile “Hedeflenmemiş Kütle Spektrometri” analizleri için IAS , NIAS analizlerini mevcut yönetmeliklere, AB önerilerine ve ILSI uzman görüşlerine3 uygun olarak yapabilmek için geliştirdiği yeni analitik yaklaşım anlatılacaktır. Bu kapsamda HRMS ve MS/HRMS tekniklerini temel alan Hedeflenmemiş Kütle Spektrometri yaklaşımı sayesinde ambalaj içerisinde bulunan maddelere ait bozunma ve dönüşüm ürünleri bulunabilmekte ve bu maddelere ilişkin bugüne kadar bilinmeyen insan üzerindeki toksikolojik etkilerinin de incelenmesi ve bu verilerin yasal düzenlemelere dahil edilmesi mümkün hale gelmiştir.